Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino
Dostava v 2 dneh
Ob naročilu do 13h
Garancija zadovoljstva
30 dnevna garancija
Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino

Izkoristimo november za detox pred zimo

Uživajmo zimo za spremembo zdravi in z veliko energije.

To, da smo, kar jemo, ste verjetno že večkrat slišali. To pomeni, da sta naše zdravje in počutje v veliki meri odvisni od tega, kaj vnašamo v svoje telo.

Človeški organizem je res mogočen ‘stroj’, ki se trudi delovati čim bolj optimalno, tudi če vanj vnašamo nekakovostno predelano hrano. Kljub temu pa je cena za to čedalje slabše zdravje, upadanje energije in vitalnosti.

Zaradi hitrega tempa, od staršev podedovanih navad, pomanjkanja znanje in linije najmanjšega odpora se večina pogosto prikrajša ravno pri kakovostni hrani. Posegajo po industrijsko predelani hrani, ki jo po možnosti še pogrejejo v mikrovalovni pečici.

Še posebej se nam posledice takšnih navad pokažejo pozimi, ko imamo na voljo še manj svežega sadja in zelenjave, smo manj na svežem zraku in se manj gibljemo.

Da bi to zimo presekali tradicijo bolehanja in zimo za spremembo uživali zdravi, z veliko energije, moramo nekatera živila brutalno izločiti iz jedilnika in jih zamenjati z zdravimi.

Da boste lažje naredili detox pred zimo, predlagam, da naj bo mesec november mesec detoxa. Vi sami si boste določili koliko ste se pripravljeni odpovedati slabim razvadam.

Da ne bo prehudo, si lahko zastavimo cilj, da poizkusimo vsak teden vzdržati brez enega belega strupa. 

Za malce večji izziv pa lahko naredimo tako, da se prvi teden odpovemo mleku, naslednji teden mleku in sladkorju, tretji teden mleku, sladkorju in moki, četrti teden pa nadomestimo hidrogenizirano maščobo s kokosovim ali olivnim oljem.

Kaj pravite, se nam pridružite?

Stran z belimi ‘strupi’

Če iz svoje prehrane izločimo pet belih strupov:

•    mleko,

•    beli sladkor,

•    belo moko,

•    hidrogenizirano maščobo in

•    belo sol, bomo ogromno prispevali k svojemu zdravju.

1. Mleko in mlečni izdelki

Zaradi visoke vsebnosti aminokisline kazein je naše telo zasluzeno in zakisano. Posledica zasluzenosti so prehladi, bronhitisi, pljučnice, astme … Posledica zakisanosti pa je, da želi telo vzpostaviti ravnovesje, kar najlažje naredi z minerali (kalcij, magnezij). Največ kalcija pa je ravno v naših kosteh. Torej mleko, ki naj bi nam dajalo kalcij, nam ga v resnici črpa iz telesa.

Če pogledamo Američane, ki so daleč največji porabniki mleka, tudi najbolj obolevajo za osteoporozo.

Čeprav se vam morda zdi nepredstavljivo, vam zagotavljam, da je mogoče odlično shajati tudi brez živalskega mleka. Namesto tega si lahko pripravite okusen napitek iz mandljev ali drugih oreščkov. Lahko pa lahko kupite tudi že pripravljeno rastlinsko ‘mleko’.

Preprosta priprava mandljevega ‘mleka’:

Polovico skodelice mandljev namočimo čez noč, zjutraj jih speremo, damo v močan mešalnik, dodamo toliko vode, da dobimo vsega skupaj 1 liter. Dodamo še malce vanilije v prahu in meljemo toliko časa, da dobimo napitek. Po želji ga lahko precedimo čez gosto cedilo, meni pa je najljubši kar neprecejen.

2. Sladkor

Ena sama bela krvna celica lahko v petih minutah uniči 14 bakterij. Če vnesemo v telo šest čajnih žličk sladkorja, lahko ena bela krvnička uniči le 10 bakterij. Če vnesemo 12 čajnih žličk sladkorja, je ena bela krvnička sposobna uničiti pet bakterij.

Z 18 žličkami sladkorja je naš sistem resno ogrožen in lahko v petih minutah uniči le dve bakteriji. Pri 24 žličkah pa imunski sistem popolnoma ohromi in se bela krvnička ne zmore več boriti proti nobeni bakteriji.

Naj povem, da 24 žličk sladkorja pri običajni hrani ni težko zaužiti. Ena pločevinka sode (33 cl) vsebuje 10 žličk sladkorja, z rogljičkom jih dobimo šest … Ker se radi sladkamo, imamo na srečo bolj zdrave alternative tudi za beli sladkor.

Najboljše zamenjave so: kokosov sladkor, lucuma, yacon, ječmenov slad, datlji, agavin sirup …

3. Bela moka

Ob presnavljanju v telesu nase veže vitamine in minerale in tako imunskemu sistemu povzroča škodo. Za nameček v črevesju deluje kot lepilo. Ostanki se nalagajo na notranje stene črevesja, kar vodi do bolezni.

Torej, nadomestimo belo moko s polnozrnatimi vrstami moke, še najbolje pa z zmletimi žiti oziroma kosmiči. Jaz si sproti v kavnem mlinčku zmeljem ovsene kosmiče, ajdovo kašo, neoluščen riž, koruzo …

4. Hidrogenizirana maščoba

Dokazano je, da povzroča bolezni srca in ožilja, raka, poškodbe zarodka, hiperaktivnost, padec imunosti, neplodnost, raka na dojkah in prostati, debelost in diabetes (tipa II), propadanje zob ter dlesni …

Gre za maščobe, na katere čas, kisik in temperature nimajo veliko vpliva, zato lahko omogočajo dolg rok uporabnosti. Posledično imajo lahko nizko prodajno ceno in lep videz.

Torej, namesto po margarinah, posegajte po palmovi ali kokosovi maščobi, ki je celo zdravilna.

5. Bela sol

Belo sol pa je najbolje zamenjati s himalajsko soljo, ki vsebuje kar 84 različnih mineralov, ki sodelujejo pri metabolnih procesih v našem telesu.

Pripravila: Tajča Pavček, Ekolife natura

e-Novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Ob prijavi na novice, vam podarimo 10 sladkih veganskih receptov.

Povežite se.

Poiščite nas na družbenih omrežjih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
Copyright © Ekolife Natura 2021. Vse pravice pridržane.