0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Marelica – žametni nektar zdravja

Sezona marelic je v polnem razmahu. Preberite si, kakšna zakladnica vitaminov in mineralov je v resnici ta čudoviti sončni sadež

Marelica – žametni nektar zdravja

Zdravilne lastnosti marelice

Marelica (lat. Prunus armeniaca) je eno najbolj priljubljenih sadnih dreves na svetu.

Tako kot drugo koščičasto sadje – slive, mandlji, breskve, višnje, češnje – spada v rod Prunus iz družine Rosaceae.

Izvirala naj bi iz severovzhodne Kitajske, od koder so jo prinesli v Armenijo, nato pa se je po zaslugi Rimljanov razširila po vsej Evropi.

Danes je to sadno drevo na voljo po vsem svetu, le redki se lahko uprejo odličnemu okusu in žametni teksturi njegovih zlatih plodov.

Plodove marelic poleg surovih pogosto uživamo kuhane ali posušene.

Marelične pečke se uporabljajo za pridobivanje olja, katerega zdravilne lastnosti so znane že od antičnih časov, ko so ga cenili kot zlato.


Zakladnica vitaminov in mineralov

  • 100 gramov tega sadja vsebuje približno 16 % RDA vitamina C in celo 64 % RDA vitamina A.
  • Tu so še vitamini K, B1, B2, B3, B6, E ter minerali kalij, kalcij, baker, železo, magnezij, mangan, fosfor in cink.
  • Marelice so bogate tudi s karotenoidi, ki imajo izjemne antioksidativne lastnosti.
  • Eden najpomembnejših je likopen, ki izstopa po svoji sposobnosti zaščite telesa pred škodljivim sončnim sevanjem in preprečevanju rakavih obolenj.
  • Posušene marelice vsebujejo tudi koristne sestavine.

Med drugim so bogate s prehranskimi vlakninami, predvsem topnimi, ki igrajo pomembno vlogo pri zniževanju holesterola LDL in skupnega holesterola.

 

Prednosti marelice


1. Ščiti pred rakom

Antioksidanti in druge snovi iz plodov marelic imajo močne učinke pri preprečevanju raka.

V ta namen je še posebej priporočljiva kombinacija suhih marelic (200 g), suhih sliv (100 g) in olupljenih orehov (100 g).

Sadje zmeljemo v mlinčku, dodamo 2 žlici medu in dobro premešamo.

Zmes damo v kozarec s tesnim pokrovom in shranimo v hladilniku.

Zaužijte eno čajno žličko dvakrat na dan (zjutraj in zvečer).


2. Lajša artritis

Marelica in njeno olje imata močne protivnetne lastnosti, zato zelo koristita artritisom.

Marelično olje še posebej pomaga pri lajšanju bolečin na predelih, ki jih prizadene artritis, prispeva pa tudi k zmanjšanju drugih simptomov te bolezni.


3. Izboljša prebavo

Marelice so bogate z vlakninami, ki uravnavajo metabolizem in preprečujejo zaprtje.

Vsebujejo velike količine pektina in celuloze, ki delujejo kot blago odvajalo in tako pomagajo pri zdravljenju zaprtja.


4. Varuje zdravje srca

Bogastvo likopena, vitamina C in drugih antioksidantov zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja.

Ti antioksidanti znižujejo slab holesterol (LDL), kar izboljšuje zdravje srca in zmanjšuje tveganje za srčni infarkt.


5. Pomaga pri prehladu

Vitamin C iz marelice lajša simptome in skrajša trajanje prehlada.

Naravne lastnosti mareličnega olja pomagajo krepiti imunski sistem, kar močno prispeva k boju proti prehladu.

Sok, iztisnjen iz plodov marelice z dodatkom žličke medu, učinkovito odpravlja simptome vročine.


6. Hrani kožo in lase

Marelice so bogat vir vitamina C, ki pomaga ohranjati elastičnost kože.

Vitamina A in E spodbujata obnovo kože ter prispevata k njenemu zdravemu in lepemu videzu.

Hranila v tem sadju preprečujejo izpadanje las in spodbujajo njihovo rast.

Uporabljajo se tudi pri zdravljenju aken, ogrcev, peg in drugih kožnih nepravilnosti.

Sok, iztisnjen iz mareličnih listov, pomaga pri srbeči koži, ekcemih in opeklinah.

Olje mareličnih koščic je odlično za odpravo suhega lasišča in prhljaja.

Zaradi prisotnosti gama linolenske kisline to olje pomaga ohranjati vlažnost in čvrstost kože.

Lahko se uporablja tudi kot piling za odstranjevanje odmrlih kožnih celic.

Vse, kar morate storiti, je, da nekaj olja zmešate s sladkorjem in si pred tuširanjem nežno vtrete kožo.


7. Varuje nosečnost

Marelice so še posebej koristne za ženske med nosečnostjo, saj vsebujejo vitamine A, C in E ter minerale fosfor, silicij, kalcij, železo in kalij.

Marelični sok je odlično zdravilo za lajšanje slabosti in urejanje prebave.

Suhe marelice so zelo koristne tudi za nosečnice, saj imajo visoko vsebnost železa, a tudi majhne količine minerala bakra, ki prispeva k boljši absorpciji železa.


8. Pomaga pri hujšanju

Marelice so zelo hranljive in hkrati nizkokalorične, 100 gramov tega sadja vsebuje le 48 kalorij.

Bogate so s prehranskimi vlakninami, ki s svojim nabrekanjem povzročajo občutek sitosti in tako preprečujejo prenajedanje.

Zaradi tega so primerno živilo za vzdrževanje optimalne telesne teže in odlično prehransko dopolnilo med dieto.

Druge prednosti marelice


Sveže marelice:

  • varujejo zdravje kosti
  • zavirajo vnetje
  • lajšajo simptome astme in bronhitisa
  • zaščitijo pred okužbami
  • odpravljajo utrujenost
  • dvigujejo koncentracijo


Suhe marelice:

  • normalizirajo hormonsko ravnovesje
  • pomagajo odstraniti slab holesterol
  • zmanjšajo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap
  • pomagajo pri sladkorni bolezni
  • pomagajo preprečiti bolezni ledvic
  • varujejo zdravje ščitnice
  • pomagajo uravnavati telesno težo




Pripravila: Alma iz ekipe Ekolife natura


Nazaj na seznam

Brezplačna dostava

pri naročilu nad 20€

100% varen nakup

vrnemo kupnino

Dostava v 2 dnevih

Ob naročilu do 13h

Garancija zadovoljstva

30 dnevna garancija