0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Učinkovita uporaba in koristnost hidrolatov v vsakdanjem življenju

Učinkovita uporaba in koristnost hidrolatov v vsakdanjem življenju

Hidrolat ali cvetna voda je tekočina, ki ostane po parni destilaciji rastlin, pri pridobivanju eteričnega olja. Destilacija je postopek, pri katerem se s pomočjo pare in rastlin izločajo, sproščajo ter kondenzirajo, različne sestavine. Te sestavine so lahko eterična olja, kisline, sladkorji, vitamini in minerali. Hidrolati so drugačni od eteričnih olj, saj so bolj razredčeni in ne vsebujejo tako koncentriranih količin aktivnih sestavin. Zato so hidrolati veliko bolj varni za uporabo kot eterična olja, saj jih lahko uporabljamo neposredno na koži brez redčenja in so idealni tudi za vse, ki se šele začenjajo ukvarjati z aromaterapijo.

Hidrolati so zelo učinkoviti za nego kože, saj vsebujejo tudi vlažilne in hranilne snovi, ki pomagajo kožo ohranjati elastično in mehko.

Zgodovina uporabe :

Uporaba hidrolatov in eteričnih olj sega daleč v zgodovino. Prvi zapisi o uporabi rastlinskih ekstraktov v medicinske in kozmetične namene segajo v stare kulture, kot so Egipt, Grčija in Rim, kjer so se te snovi uporabljale za različne namene, kot so lepota, zdravje in duševno dobro počutje. Egipčani so bili znani po svojih kozmetičnih izdelkih, ki so vključevali eterična olja in kadila, ki so se uporabljala za rituale in medicinske namene. Grki in Rimljani so tudi uporabljali eterična olja za parfume za kozmetične in zdravilne namene.


V srednjem veku so menihi - zeliščarji izdelovali različne kozmetične izdelke iz rastlinskih ekstraktov, vključno s hidrolati. Menihi - zeliščarji so imeli veliko znanja o rastlinah in njihovih zdravilnih lastnostih, zato so to znanje uporabljali za izdelavo zdravilnih napitkov in zvarkov, ki so se uporabljali tudi za zdravljenje različnih bolezni. V srednjem veku je bil zelo znan hidrolat rožmarina, ki se je uporabljal za spodbujanje rasti las in za razna druga zdravljenja. Prav tako so tudi hidrolat kamilice uporabljali za zdravljenje oči in kože. Vsekakor že iz starih časov je znana uporaba hidrolatov v kuhinji, kot dodatek jedem, za začimbe, za konzerviranje hrane, za zdravljenje želodčnih težav in za osvežilne pijače.

Nekaj primerov uporabe hidrolatov:

1. Kozmetični izdelki in nega kože: Hidrolati se lahko uporabljajo kot toniki, vlažilci in kot pomoč pri zdravljenju kožnih težav, kot so akne, rdečica in suha koža. Rožna voda (vrtnica) in kamilična voda sta primerni za nego

občutljive kože, saj pomirjata kožo in zmanjšujeta pordelost. Prav tako se hidrolati uporabljajo kot so losjoni, kreme, šamponi in balzami za lase.

2. Lajšanje stresa: Sivkina voda (Lavandin) ima pomirjujoč učinek na telo in um, zato se lahko uporablja za sproščanje in lajšanje stresa. Zelo priljubljena je kopel z dodatkom sivke, ali pa razpršimo hidrolat sivke po telesu pred spanjem..

3. Kuhinja: Hidrolati se lahko uporabljajo tudi v kuhinji. Hidrolat rožmarina se uporablja kot odlična začimba, dodatek okusu pri peki mesa, krompirja. Rožna voda se lahko uporablja kot aroma v sladicah, pite itd. Lavandin se lahko uporablja v juhi ali omaki, itd

To so le nekateri primeri uporabe hidrolatov. Priporočljivo je da se izdelujejo hidrolati iz najkvalitetnejših surovin in da so shranjeni v stekleni temnejši embalaži za zaščito pred svetlobo.

4. Šamanizem, čarovništvo, okultizem: Iz tega vidika so gledali na hidrolate kot na tekočine z magično močjo, ki imajo lastnosti za čiščenje, uravnoteženje in obnovitev duha, uma in telesa. Zgodovinsko so te tekočine, hidrolati, eterična olja imela pomembno vlogo pri uporabi rastlin in njihovih izvlečkov.
Hidrolati in njihova uporaba, namen, koristnost:

Vrtnica - hidrolat ima nežen vonj in pomirja kožo.
Duh vrtnice je najvišja esenca. Lahko te sprejme, ko prihajaš, lahko sprejme vsako partnerko in jo razveseli in sprejme te lahko na zadnji poti. Vrtnica preteklosti in prihodnosti je združena v sedanjosti in to je hidrolat vrtnice.

Uporablja se kot tonik za kožo, zlasti za suho in občutljivo kožo ter kot sredstvo za pomirjanje stresa. Vrtnica dviguje razpoloženje in spodbuja občutek ljubezni in harmonije. Hidrolat vrtnice je bil uporabljen za čiščenje in uravnoteženje čustvenega stanja, prav tako pa tudi za pomoč pri lajšanju kožnih težav.
Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Vrtnice so bile uporabljene za ljubezenske čarobne obrede in kot simbol čistosti, nežnosti ter notranje lepote.

Rožmarin hidrolat ima antiseptične, antibakterijske in antioksidativne lastnosti, zaradi katerih se uporablja kot tonik za mastno in aknasto kožo, spodbuja rast las in preprečuje izpadanje las. Značilno močan vonj ima lahko pomirjujoč učinek na živčni sistem. Rožmarinov hidrolat je uporaben za lajšanje prehlada in bolečin v mišicah. 

V starih kulturah so ga uporabljali tudi za izboljšanje spomina in koncentracije - osredotočenje ter za čiščenje misli, čiščenje uma. Prav tako je bil uporabljen za čiščenje in obnovo telesa, predvsem za pomoč pri lajšanju prehladov in bolečin v mišicah.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Rožmarin je bil v čarovništvu uporabljen za zaščito in očiščevanje prostora.

- Sivka hidrolat ima pomirjujoč učinek na kožo in duha. Uporablja se kot tonik za kožo, zlasti za pomirjanje kože po sončenju ali občutljive kože ter pri zmanjševanju videza gubic na obrazu. Prav tako je bil uporabljen pri lajšanju prehladov ter celjenju ran, poškodb kože, saj je antiseptik ter je odličen tonik za po britju. 

Sivkin hidrolat ima pomirjujoče lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju stresa in tesnobe.

Sivkin hidrolat je bil uporabljen za pomiritev živčnega sistema in lajšanje tesnobe. V antični Grčiji so ga uporabljali celo kot afrodiziak.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Sivka je bila uporabljena za pomirjanje duha in telesa ter za odganjanje negativne energije, izboljšanje spanja in fizično in energetsko čiščenje bivalnega prostora.

- Meta hidrolat ima osvežujoč vonj in hladi kožo. Uporablja se kot sredstvo za odpravljanje neprijetnega zadaha - ustna vodica.

Metin hidrolat je bil uporabljen za lajšanje prebavnih težav, kot so napihnjenost, slabost in driska. V starih kulturah so ga uporabljali tudi za lajšanje glavobolov. 

Ta hidrolat je izjemno uporaben tudi za izdelovanje napitkov, kjer poškropite 2x ali 3x hidrolat mete v kozarec vode in vam polarizira vodo in doda izjemno osvežujoč okus napitka.

Prav tako se ga lahko uporablja za parno likanje oblačil, posteljnine ter za osvežitev prostora namesto sintetičnih vonjav.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Meta je bila v čarovništvu uporabljena za zaščito in očiščevanje, prav tako pa tudi za spodbujanje jasnega uma in odpravljanje slabosti. Metin hidrolat se lahko uporablja za fizično in energetsko čiščenje prostora, izboljšanje prebave in spodbujanje jasnega uma.

Melisa hidrolat ima pomirjujoč učinek na kožo in duha. Melisa hidrolat lahko pomaga tudi pri lajšanju prebavnih težav in menstrualnih krčev.

Melisin hidrolat je bil v starih kulturah uporabljen za pomiritev živčnega sistema in lajšanje nespečnosti, pomirjanje duha.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Melisin hidrolat: Melisa je bila v šamanizmu uporabljena za pomirjanje in lajšanje tesnobe ter za spodbujanje h globji meditaciji, podobno kot kadila.

- Kopriva hidrolat je bogat vir vitaminov in mineralov ter pomaga pri vzdrževanju zdrave kože in las. Uporablja se kot tonik za kožo in lasišče ter za krepitev las. Hidrolat koprive lahko pomaga tudi pri lajšanju težav s sečili, pogosto pa je bil uporabljen za lajšanje srbenja in draženja kože.

V starih kulturah so ga uporabljali tudi za izboljšanje prebave.

Kopriva je bila uporabljena v alkimiji za čiščenje krvi in telesa. Hidrolat koprive je bil uporabljen za čiščenje in obnovo telesa

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Koprivin hidrolat je bil uporabljen za čiščenje in zaščito ter za spodbujanje sreče in obilja. Prav tako so koprivo uporabljali za čiščenje krvi in obnovo telesa, krepitev imunskega sistema in spodbujanje sreče.

- Regrat hidrolat je znan po svojih protivnetnih lastnostih in se uporablja kot tonik za kožo, zlasti za pomirjanje razdražene kože. Uporablja se tudi kot sredstvo za pomirjanje prebavnih težav, zaprtost, napihnjenost in lajšanje težav z ledvicami.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Regrat je bil uporabljen za čiščenje in razstrupljanje telesa oziroma kot diuretik.

Smilj hidrolat se uporablja kot tonik za kožo, zlasti za zrelo kožo in za pomirjanje kože po sončenju. Poleg tega lahko hidrolat smilja pomaga pri lajšanju težav s prebavo in izboljšanju spanca. Hidrolat smilja je bil uporabljen za lajšanje vnetij kože in rane.

V starih kulturah so ga uporabljali tudi za pomiritev živčnega sistema.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Smilj je bil uporabljen za zaščito in očiščevanje, prav tako pa tudi za spodbujanje pozitivnih občutkov in izboljšanje razpoloženja.


Lovor hidrolat ima osvežujoč vonj in se uporablja kot tonik za kožo ter kot sredstvo za pomirjanje živčnega sistema. Lovorjev hidrolat je bil uporabljen za lajšanje prebavnih težav, kot so krči in napihnjenost. V starih kulturah so ga uporabljali tudi za izboljšanje spomina.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Lovor je bil v šamanizmu uporabljen za zaščito in za odpiranje duhovnih poti. Lovorjev hidrolat se lahko uporablja za zaščito in očiščevanje prostora, spodbujanje jasnega uma.


Smrekov hidrolat se uporablja kot tonik za kožo, zlasti za mastno in problematično kožo ter kot sredstvo za pomirjanje dihalnih težav.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Smrekov hidrolat: Smreka je bila v čarovništvu in šamanizmu uporabljena za čiščenje in zaščito ter za spodbujanje zdravljenja. Smrekov hidrolat se lahko uporablja za čiščenje in oživljanje prostora, spodbujanje dihalnih poti ter za krepitev imunskega sistema.

Jabolčna meta

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Jabolčno metin hidrolat je bil uporabljen za očiščevanje in razstrupljanje telesa ter za spodbujanje sreče. Jabolčno metin hidrolat se lahko uporablja za čiščenje telesa, izboljšanje prebave in spodbujanje sreče.

Žajbelj

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Žajbelj je bil v čarovništvu in šamanizmu uporabljen za čiščenje in zaščito ter za spodbujanje modrosti in jasnega vida. Žajbljev hidrolat se lahko uporablja za čiščenje prostora, izboljšanje vida ter za spodbujanje jasnega razmišljanja.Sledi nadaljevanje članka.


Avinashi


Nazaj na seznam

Brezplačna dostava

pri naročilu nad 20€

100% varen nakup

vrnemo kupnino

Dostava v 2 dnevih

Ob naročilu do 13h

Garancija zadovoljstva

30 dnevna garancija