(+386) 40 845 996  Kontaktiraj nas

0Item(s)

V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kako poskrbeti za dober imunski sistem v času virusov?
Avtor prispevka: Tajča Pavček

Naše telo ima kopico mehanizmov, s katerimi skuša preprečiti vdor škodljivih virusov v telo.
Kljub temu se kdaj zgodi, 
Včasih pa naš imunski sistem  ne prepozna tujka in takrat pride do okužbe. 
Da bo naš imunski sistem čim bolj odziven in močan, lahko poskrbimo z zdravim načinom življenja.

Vsekakor priporočamo, da ga okrepite z liposomskim vitaminom C.


Pred 72-imi leti, so virusno pljučnico uspešno zdravili z visokimi odmerki vitamina C,  ki so ga pacientu vstavili intravenozno. Vitamin C so mu torej dali direktno v žilo.
Liposomski C vitamin, pa je glede na absorpcijo primerljiv z intravenoznim.


Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm. s fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani razlaga, zakaj še posebej priporoča uporabo liposomskega  vitamina C. Vitamin C (askorbinska kislina) je vodotopen vitamin in antioksidant, ki je hitro podvržen oksidaciji in razpadu, obenem pa lahko draži želodčno in črevesno sluznico. Če ga vzamemo v liposomski obliki, ne draži sluznice, se bistveno hitreje absorbira in doseže visoko koncentracijo v krvi. V študiji, ki sta jo naredila Davis in Hickey s sodelavci, je razvidno, da lahko z liposomsko vgrajenim vitaminom C dosežemo koncentracijo v krvi do 400 μmol/l, kar je približno dvakrat do trikrat več od koncentracije, ki jo lahko dosežemo s peroralno zaužitim vitaminom C.


Vitamin C je eno najbolj varnih in najbolj učinkovitih hranil. Je topen v vodi, kar pomeni, da je najlažja absorpcija v naše telo z vodo. Naš organizem ne shranjuje vitamina C, zato ga moramo dovajati v telo vsak dan, kajti presežne količine telo skozi ledvice izloči.

Kdo razmišlja, da dobi dovolj vitamina C že z limonado ali pomarančnim sokom, se močno moti.
Limone in pomaranče so obrane nezrele, že naslednji dan po obiranju, je v sadežu le pe 50% vitamina C,
ki v času prevoza še močno pade. V kolikor imamo svoje, domače limone in pomaranče, je zgodba popolnoma drugačna.

  Vloga vitamina C  je ključna pri imunskem sistemu, saj sodeluje v vseh fazah obrambe telesa, od prostih radikalov do zapletenega odgovora na vdor vsiljivcev v telo. Že rahlo pomanjkanje vitamina C oslabi imunsko obrambo.

Najhujši nasprotniki vitamina C so stres, nepravilno prehranjevanje, kajenje, pretirana športna aktivnost, kronične bolezni, utrujenost in izčrpanost, zato skušajmo poskrbeti, da je teh dejavnikov čim manj.

Glede na naš način življenja, so te stresni dejavniki prisotni pri veliki večini ljudi vsak dan, torej vam lahko dodajanje liposomskega vitamina C le koristi.Vitamin C bi nujno morali dodatno uživati vse nosečnice, doječe mame, starejši ljudje, vsi kronično bolni ljudje, poslovneži, športniki,…Potrebujejo ga tako rekreativni kot vrhunski športniki,  saj povzroči večji fizični napor oksidativno poškodbo mišičnega tkiva. Vitamin C deluje kot antioksidant in optimizira delovanje mišic. Vitamin C vzamemo vedno pred športno aktivnostjo.
V primeru nezadostno zaužitega vitamina C, pride do padca imunskega sistema tudi pri športnikih in tako hitreje postanejo dovzetni za virusna obolenja.
Dodatno jemanje vitamina C zmanjšuje utrujenost in izčrpanost. Istočasno priporočamo dovolj ur spanca, za katerega bi bilo najbolje, da bi se začel ok 22h, saj ure pred polnočjo, štejejo dvojno.

    

Glede na to, da vitamin C aktivno sodeluje v kar 15.000 presnovnih procesih, saj nastopa kot gradnik, katalizator in regulator procesov in prav vsako sekundo molekule tega vitamina vstopajo v nekaj milijard kemičnih reakcij, vam bo dodatno jemanje vsekakor koristilo.
Kitajski in Korejski zdravniki so  dosegli dobre rezultate pri reševanju kritično bolnih pacientov, ko so jim dodajali večje količine C vitamina.

Poleg dodajanja vitamina C, pa poskrbite tudi za športno aktivnost v naravi, čim manj stresa in veliko spanja.