Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino
Dostava v 2 dneh
Ob naročilu do 13h
Garancija zadovoljstva
30 dnevna garancija
Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino

Glutation, najmočnejši antioksidant v telesu

O vlogi glutationa in ostalih antioksidantov v našem telesu.

Ko boste prebrali ta članek, vam bo malce bolj jasno, kakšno vlogo opravlja glutation in ostali antioksidanti v našem telesu. 

Vsekakor vam priporočamo, da uživate čim več sveže in zdrave hrane, s katero boste v svoje telo vnesli čim več antioksidantov. Ker pa je način življenja precej stresen in imamo vedno manj časa za gojenje svoje zelenjave in sadja, vam ponujamo alternativo, s katero si lahko pomagate, če slučajno zaidete v izzive vsakodnevnega stresa.

Liposomski glutation je moj vsakdanji spremljevalec, preberite si zakaj.

Glutation je glavni antioksidant, ki ga najdemo v človeškem telesu in je prisoten v vseh telesnih tkivih, še posebej veliko ga je v jetrih. To zaznamuje ključno vlogo slednjega v funkciji razstrupljanja, kar izvajajo jetra. 

Kot antioksidant lahko kljubuje prostim radikalom in iz telesa izloča toksine, kot je živo srebro in težke kovine. To je pravzaprav strnjena definicija detoksa ali razstrupljanja.

Količina glutationa, ki ga telo proizvaja se naravno niža s starostjo.

Obstajajo tudi drugi krivci za nizke vrednosti glutationa, kot na primer stres, okužbe, bolezni, in izpostavljenost toksičnim kemikalijam . Zato priporočamo vsakodnevno dodajanje glutationa (predvsem liposomskega – zakaj bom povedala v nadaljevanju).

Torej, ko raven glutationa pade na zelo nizko vrednost pride posledično do umiranja celic.   Glutation – dobesedno varuje naše celice prepreči njihovo smrt!

Kaj so prosti radikali?

Glutation in prosti radikali so velikokrat omenjeni skupaj, naj vam na  kratko razložim kaj prosti radikali sploh so.

Vsi vemo, da je človeško telo zelo zakomplicirano, zatorej:

  • osnovni gradniki se imenujejo atomi. Atomi so grajeni iz treh delcev, protona, nevtrona in elektrona
  • ko se atomi združijo skupaj tvorijo molekule
  • ko se molekule združijo nastane celica
  • celice potem tvorijo tkiva, ki potem tvorijo vse organe v telesu

Osnovni vzrok prostih radikalov so manjkajoči elektroni ali elektroni brez para. 

Elektroni so delci z negativnim osnovnim nabojem in morajo NUJNO obstajati v paru. A zaradi določenih kemičnih procesov v telesu (kot je metabolizem, na primer) bo en elektron manjkal. Prej stabilna molekula (z elektroni v paru) se pretvori v prosti radikal (z elektronom brez para).

Prosti radikali so na nenehni misiji iskanja drugih njim podobnih celic. Ne zanima jih iz kje, a prej ali kasneje bodo našli ta en manjkajoči elektron.

Želeli mi ali ne,  se prosti radikali konstantno proizvajajo v telesu. A to ni razlog za paniko, celoten proces je popolnoma naraven!

Dejstvo je, da imajo prosti radikali tudi pomembno vlogo v delovanju imunskega sistema. Postanejo problem le takrat, ko ni dovolj antioksidantov, ki bi jih nevtralizirali. 

Kako delujejo antioksidanti, kot na primer glutation?

Antioksidanti delujejo s prostimi radikali tako, da jih nevtralizirajo. Podarijo elektron najbližjemu prostemu radikalu, ne da bi sami postali nestabilni in se posledično pretvorili v proste radikale.

Čeprav telo samo proizvaja antioksidante, teh ni niti približno dovolj, da bi nevtralizirali vse proste radikale v telesu. Zato je bistvenega pomena zdrava prehrana z živili bogatimi z antioksidanti, kot sta sadje in zelenjava.

Poleg glutationa so najbolj znani antioksidanti vitamini C in E, omega-3 maščobne kisline, beta-karoten (predhodnik za vitamin A), likopen, selen, flavinoidi, resveratrol in drugi fitonutrienti.

Običajen glutation v primerjavi z liposomskim glutationom

Pomembno je razumeti, da ko pogoltnete oralni glutation, se le ta prvo razgradi v želodcu in šele potem vstopi v krvni obtok. 

Prebavni encimi v vašem želodcu pa degradirajo glutation in znatno omejujejo absorpcijo.

Liposomi pa so kot mikro mehurčki, narejeni iz fosfolipidov, to je snov iz katere so narejene naše celične membrane in ta snov omogoča telesu, da vpije liposome in z njimi posledično znotraj skriti glutation.

Liposomi so odporni na prebavne encime, žolčne soli in proste radikale, zato lahko dostavijo svojo vsebino brez da bi razpadli.

Prednosti glutationa:

 #1: delovanje proti oksidativnem stresu

Oksidativni stres je posledica prevelikega števila prostih radikalov v telesu, in premalo antioksidantov, da bi se z njimi spopadali in jih nevtralizirali. Lahko poškoduje celice in celo vaš DNK, kar lahko vodi v različna bolezenska stanja.

 #2: zmanjšanje vnetij

Vnetje je pomemben odziv imunskega sistema, ampak ko vnetje postane kronično smo v težavah. Oksidativni stres tudi lahko pripelje do kroničnega vnetja.

Če se lahko glutation bori proti oksidativnem stresu, bo prav tako omejeval in blažil vnetje , Pljučna obolenja, ki so posledica vnetja, se lahko tretirajo z povečanjem vnosa vrednosti glutationa v telesu.

 #3: regeneracija drugih antioksidantov

Ker je to glavni antioksidant v telesu, lahko dovolj visoke vrednosti glutationa pomagajo regenerirati vitamina C in E – oba močna antioksidanta – ki pomagata zmanjšati oksidativni stres.  Z več kot eno vrsto antioksidantov, ki se aktivno borijo proti prostim radikalom, ima vaše telo veliko boljše možnosti uspeha in vas bo hitreje pripeljalo do zdravja.

 #4: zaščita pred toksičnimi materiali in onesnaževanjem

Poleg tega, da je glutation glavni antioksidant, je tudi glavni razstrupljevalec. Glavni organ za razstrupljanje  v telesu so jetra, in tam se nahaja glutation v visokih količinah.

Glutation se bo vezal na kovine, toksine in druge onesnaževalce (vključno z alkoholom), potem bo le  te telesu tuje snovi  pretvoril v vodotopne spojine, ki se jih lahko iz celic transportira in izloči iz telesa.

Glutation je bil prav tako uporabljen za zdravljenje kroničnih jetrnih bolezni (kot je nealkoholna zamaščenost jeter) in akutnih zastrupitev

#5: več energije

#6: izboljšanje duševnega zdravja in zdravja možganov

Vsi, ki so pod stresom, imajo nizke vsebnosti glutationa, prav tako zgleda, da isto velja za ljudi, ki trpijo za tesnobo in depresijo, shizofrenijo , bipolarno motnjo in obsesivno kompulzivno motnjo.

#7: izboljšanje imunskega sistema

#8: mlajši izgled kože

Ali lahko ta prehranski dodatek jemljete med nosečnostjo?

Kaj pa doječe matere? Je liposomski glutation za njih varen?

Glutation v mleku mamice dobro vpliva na dojenčka, sploh med prvim mesecem življenja, ko otrok še ni sposoben sam sintetizirati ali proizvajati glutationa. Po prvem mesecu je glutation še vedno prisoten v materinem mleku a v manjših količinah.

Dojenje je pomembno in zdravo za otroke. Omogoči dojenčku vsa hranila, ki jih potrebuje in ga ščiti pred okužbami in boleznimi. Zato se je pomembno zavedati, da karkoli zaužijete ali uvedete v telo vi, lahko pride tudi do mleka, vključno s prehranskimi dodatki, ki jih jemljete.

Torej čeprav imajo glutation in drugi antioksidanti generalno pozitivne vplive na zdravje, je vedno uradni nasvet ta, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom pred začetkom jemanja kakršnihkoli prehranskih dodatkov, vključno z liposomskim glutationom.

Pripravila: Tajča Pavček

e-Novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Ob prijavi na novice, vam podarimo 10 sladkih veganskih receptov.

Povežite se.

Poiščite nas na družbenih omrežjih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
Copyright © Ekolife Natura 2021. Vse pravice pridržane.