...
Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino
Dostava v 2 dneh
Ob naročilu do 13h
Garancija zadovoljstva
30 dnevna garancija
Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino

Kaj je liposom?

Liposomi so trg tradicionalnih prehranskih dopolnil postavili na glavo. Toda kaj so liposomi in zakaj spreminjajo način, kako naše telo absorbira rastlinske snovi, vitamine in minerale?

Fascinantni svet liposomskih dodatkov

Pri uživanju katere koli oblike prehranskega dopolnila je glavni cilj, da učinkovina vstopi v celice. Za to mora aktivna sestavina doseči krvni obtok. Preko krvnega obtoka lahko dodatek doseže celice naših tkiv in sestavina je lahko uspešna. Zaradi tega je dostava učinkovin zelo pomembna. Toda kaj je dostava učinkovine in zakaj bi lahko bila dostava liposomske učinkovine boljša?

Vse, o čemer govorimo pri Ekolife naturi, so liposomi in njihovi dodatki.

Toda koliko veste o liposomih? Ta objava v blogu bo pojasnila več o strukturi liposomov. Pojasnili bomo tudi proizvodnjo, metabolizem in s tem povezane varnostne pomisleke, ki jih mogoče imate pred liposomskimi prehranskimi dodatki.

Kaj je liposom? 

V grščini beseda lipos pomeni maščoba, soma pa telo. Zato “liposom” dobesedno pomeni telo maščobe.

Liposomi so mehurčku podobna struktura, sestavljena iz molekul, imenovanih fosfolipidi. Fosfolipidi sestavljajo liposome v naših dodatkih. Verige maščobnih kislin, pritrjene na ogrodje glicerola, sestavljajo fosfolipide.

Ali če poenostavimo:

Liposom je mikroskopski mehurček, sestavljen iz vodnega jedra in fosfolipida, iz istega materiala iz katerega je sestavljena naša celična membrana. Te mehurčke napolnimo z molekulo, npr. vitaminom C, za katerega želimo, da ga bo telo zlahka absorbiralo (izkoristilo). Liposomi so idealni za vnašanje hranilnih snovi, prehranskih dopolnil in zdravil v telo, saj jih črevesje zlahka vsrka, ob tem pa se istočasno vsrkajo dodatne snovi, ki so v vodnem mehurčku (vitamini, minerali). Pri ostalih prehranskih dodatkih pa encimi v ustih in želodcu, prebavni encimi, žolčne soli in različna črevesna flora zelo oslabijo hranila, preden se dokončno presnovijo v jetrih in so na voljo telesu.

Absorpcija liposomskih dodatkov v človeškem telesu

Absorpcija lipidov in fosfolipidov v tankem črevesu je dobro znan proces. Nedavne študije so pokazale, da se liposomi in sestavine, ki jih enkapsulirajo, podobno prebavljajo in absorbirajo . Fosfolipide običajno prebavi tanko črevo in ne želodec. Zato liposomi ščitijo inkapsulirane sestavine pred prebavo v želodcu. Posledica tega je njihova zaščita pred morebitno izgubo aktivnosti. Želodčni trakt je prav tako zaščiten pred morebitnimi vnetnimi učinki kapsulirane sestavine. To pa omogoča povečano absorpcijo in zmanjšano izločanje učinkovine.

Kako liposomski dodatki dosežejo krvni obtok

Učinkovine, ki prehajajo skozi jetra, se presnavljajo, kar povzroči morebitno izgubo sestavin. Preusmerjanje sestavin proti črevesnemu limfnemu sistemu, izogibanje portalni veni. To pomeni, da namesto skozi jetra sestavina doseže neposredno krvni obtok. Ta preusmeritev je mogoča, če sestavine spremljajo lipidne molekule. Ko dosežejo krvni obtok, se poveča njihova biološka uporabnost. To je razlog, zakaj so liposomski dodatki bolj biološko uporabni kot običajni dodatki.

Liposomi: Povečanje biološke uporabnosti sestavin

Biološka uporabnost se nanaša na količino sestavine, ki je po zaužitju na voljo v krvnem obtoku. Na primer, če zaužijete 100 mg vitamina C, bo zaznavna količina v krvi pokazala njegovo biološko uporabnost. Bližje ko je biološka uporabnost določene sestavine 100 %, globlji je njen učinek. To je zato, ker bo več sestavine lahko doseglo mesto delovanja.

Absorpcija ali izkoristek običajnega vitamina C je 20%, absorpcija liposomskega vitamina C je med 90 in 95%.

Dodana zaščita zaradi liposomov

Zaščita, ki jo zagotavljajo liposomi, vodi do manjšega potrebnega odmerka učinkovine. Večja biološka uporabnost sestavin pomeni večjo absorpcijo. To zmanjša možne neželene učinke prevelikega odmerjanja sestavin.

Ali so liposomski dodatki varni?

Z liposomi se srečamo že kot dojenčki, saj so prisotni v materinem mleku. Tudi ko zmiksamo fižol in dobimo s tem fižolovo juho, uživamo liposome.

Ni znanih varnostnih pomislekov, povezanih z liposomskimi dodatki. Liposomi so že več kot dve desetletji prenašalci zdravil. V tem času ni bilo znanih stranskih učinkov samih liposomov.

Poleg tega uporaba naravno pridobljenih fosfolipidov, kot so sončnični ( tega uporabljamo v naših liposomskih izdelkih) ali sojin lecitin, pri izdelavi liposomov naredi te biokompatibilne in nestrupene . Liposomi prav tako ne izzovejo imunskega odziva, če jih dajemo peroralno, intramuskularno ali intravenozno.

Končno lahko različna tkiva pri prebavi absorbirajo fosfolipide in aktivne sestavine iz liposomov za njihov presnovni potencial. Tiste liposomske komponente, ki se ne absorbirajo, se običajno izločijo z blatom ali urinom. Tako po telesu ne krožijo neporabljeni fosfolipidi ali hranila. Liposomi so biokompatibilni in netoksični, zato so varni za uživanje.

Če povzamemo:

Prednosti liposomov:

  • odlična absorpcija (vsrkavanje)
  • dostava vitaminov/mineralov direktno v celico
  • na podlagi znanstvenih raziskav dosežene neverjetne koristi za zdravje
  • proizvedeni v Evropi

Pripravila: Alma iz ekipe Ekolife natura

e-Novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Ob prijavi na novice, vam podarimo 10 sladkih veganskih receptov.

Povežite se.

Poiščite nas na družbenih omrežjih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
Copyright © Ekolife Natura 2021. Vse pravice pridržane.