Preverite bistvene razlike med dvema najbolj priljubljenima algama, odličnim virom beljakovin, omega 3 in ostalih mikrohranil!
Alge so ena prvih oblik življenja na zemlji in govori se, da so bile eno prvih naravnih živil. Tudi na področju proizvodnje kisika na tem področju vodijo alge. Ocenjujejo, da do 70% celotne proizvodnje kisika proizvajajo alge.
V zadnjem času vse več posegamo po njih, saj predstavljata odličen vir beljakovin, omega 3 in ostalih mikrohranil.
Marsikdo ne ve, kaj je razlika med njima, zato sem v tem članku skušala napisati bistvene razlike.
1. Chlorella in spirulina
Chlorella je enocelična zelena alga z majhnimi okroglimi celicami, vsebuje kloroplast, ki je poln klorofila, zato je njena barva zeleno rjava .
Spirulina je večcelična cianobakterija s spiralno oblikovano celično strukturo.
Glavna sestavina v spirulini je arthrospira platensis, ki tudi vsebuje klorofil (manj kot chlorella), vsebuje pa tudi moder pigment, ki se imenuje phycocyanin.
2. Visoka vsebnost proteina
Brez dvoma vsebujeta tako chlorella kot spirulina veliko beljakovin z vsemi esencialnimi amino kislinami. Vsekakor zmaga spirulina, saj je ena izmed najbogatejših rastlinskih hranil in vsebuje največ beljakovin.
3. Klorofil
Je močan antioksidant in deluje protivnetno. Klorofil je predvsem prisoten v zeleno listnati zelenjavi in zelenih sokovih.
Hrana bogata s klorofilom lahko razkisa krvni obtok, ga ohranja čistega in zdravega.
Chlorella ima veliko železa, ki sodeluje skupaj s klorofilom in pomaga pri oksidaciji krvnega obtoka in preprečevanju anemije zaradi pomanjkanja železa.
Vsebujeta ga tako chlorella kot spirulina, vendar je vsekakor zmagovalka chlorella.
4. Razstrupljanje
Klorofil je naravni nevtralizator toksinov. V raziskavah je bilo dokazano, da lahko s chlorello odstranimo različne težke kovine, kot so živo srebro, kadmij in radioaktivni stroncij iz telesa.
Spirulina in chlorella vsebujeta tudi druge razstrupljevalne elemente kot je žveplo, ki je predhodnik glutationa. Glutation je najmočnejši človeški antioksidant in pomaga zaščititi pred škodljivim učinki toksinov, kot so težke kovine. Obe algi podpirata telo pri razstrupljanju, zmagovalka pa je chlorella. En razlog je zagotovo v klorofilu, ki ga ima chlorella precej več.
5. Odličen prehranski vir
Chlorella in spirulina pretvarjata sončni vir v koncentrirana hranila (proteini, omega 3, vitamini in minerali).
Spirulina je bila uporabljena kot vir hrane med domorodci iz Mehike in Afrike. Pisni zapisi iz leta 1524 se nanašajo na Azteke, ki živijo na območju jezera Texcoco, ki so uživali modro-zeleno torto tecuitlatl. Drugi viri pravijo, da je bila spirulina ena od sestavin njihovega najljubšega kruha, skupaj z žitom, paradižnikom, čilijem in različnimi začimbami. V današnjem času jo ravno zaradi bogatega vira beljakovin uporabljajo tudi Nasini člani posadke med leti v vesolje.
Chlorella je za razliko od spiruline novo prehransko dopolnilo, saj se ga uporablja šele zadnjih 30 let.
Chlorella mora biti za razliko od spiruline mehanično obdelana, da se razpoči celična stena in s tem izboljša absorpcija hranil. Če bi se odločali, katera ima več hranil, bi bila zmagovalka spirulina.
6. Okus
Spirulina ima v primerjavi s chlorello precej boljši okus, če ju uživamo v prahu. Spirulina ima rahlo sladek, oreščkast okus, zato jo je lažje uživati v prahu kot chlorello. Chlorella v prahu ima rahel okus po morju, zato jo večina uživa v obliki tablet.
Naj še opomnim, da kupujte ekološko chlorello in spirulino Ekolife natura, saj imamo za vsak serijo izdelave narejene mikrobiološke raziskave in teste na težke kovine.
Da vam še malce bolj pomagam pri odločitvi. Če se želite razstrupiti, uporabite chlorello, če želite izbrati prehransko dopolnilo, iz katerega boste dobili več hranil, pa izberite spirulino.
Lahko jemljete tudi obe hkrati, npr zjutraj in zvečer chlorello, popoldne pa spirulino.
Vsekakor je zdaj primeren čas, da malce razstrupimo naše telo toksinov.
Tajča