Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino
Dostava v 2 dneh
Ob naročilu do 13h
Garancija zadovoljstva
30 dnevna garancija
Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino

Sijoča koža z vitaminom C

Kakšno vlogo igra vitamin C pri dobrem stanju in izgledu naše kože

Verjetno ste že slišali za številne lastnosti vitamina C v našem telesu. Najbolj poznana med njimi je nedvomno njegova vloga v našem imunskem sistemu in obrambi, saj ta vitamin prispeva k njegovemu normalnemu delovanju.

Vendar, ali ste vedeli, da ima tudi vlogo pri dobrem stanju, izgledu naše kože?

Poleg pomembne vloge v imunskem sistemu je vitamin C zaradi svojega anti-oksidativnega delovanja bistven pri številnih celičnih procesih v telesu. Ta vitamin je torej pomemben pri procesih, kot je biosinteza kolagena v koži, pa tudi v kosteh, hrustancu in krvnih žilah.

Zato je očitno, da je ta vitamin postal zelo uspešen zaradi uporabe v kozmetičnih izdelkih, vendar je vitamin C hranilo, ki bi ga morali dnevno zaužiti s prehrano, saj ga naše telo ni sposobno proizvesti.

Hrana je torej edini način, da vzdržujemo ustrezne ravni v telesu in lahko zagotovimo funkcije, o katerih govorimo.

Prednosti vitamina C za vašo kožo

Koža je prva pregrada, stik človeka z okoljem. Zaradi tega je nenehno izpostavljena sončni svetlobi, onesnaženju, kemikalijam in navsezadnje poškodbam zaradi zunanjih dejavnikov. Vsi ti dejavniki povečujejo nastajanje prostih radikalov v telesu, ki so odgovorni za naravno staranje telesa in so na koži vidni kot gube, izguba elastičnosti ali izpadanje las.

Vitamin C (askorbinska kislina) je v vodi topen vitamin in je znan po svojih anti-oksidativnih lastnostih, proti poškodbam, povezanim s foto staranjem in UV žarki. Nevtralizira proste radikale in ščiti celice pred oksidativnim stresom, zato sodeluje pri zmanjševanju znakov staranja na koži.

Prav tako je askorbinska kislina najpogostejši antioksidant v človeških telesnih tkivih, zlasti v koži, vendar je nestabilna kislina, ki jo lahko zlahka oksidira svetloba, kisik ali visoke temperature.

Kaj vitamin C počne v naši koži?

Vitamin C ima zaradi svojega delovanja na tkiva in celice koristne lastnosti za kožo, ne samo, da ščiti pred oksidativnimi poškodbami, ampak tudi prispeva k normalni tvorbi kolagena.

Askorbinska kislina je antioksidant, ki uravnava pro- in anti – oksidativne encime, ki ščitijo našo kožo, nevtralizira proste radikale, ki nastanejo po izpostavljenosti ultravijolični (UV) svetlobi. Dolgotrajna izpostavljenost močno zmanjša razpoložljivost vitamina v koži, zato moramo biti še posebej pozorni na vnos vitamina C s prehrano, da ohranimo njegovo raven v telesu.

Razmerje med vitaminom C in kolagenom

Kolagen je beljakovina, ki je naravno prisotna v koži, kosteh in hrustancu ter ima ključno vlogo pri ohranjanju in elastičnosti kože. Z leti se proizvodnja kolagena zmanjša, kar povzroči oslabitev njegove strukture, kar lahko privede do pojava izraznih linij ali gub, ko se staramo.

Vitamin C prispeva k vzdrževanju ravni kolagena in k pravilni biosintezi ter k nastajanju tega proteina v kožnih tkivih.

Kako vitamin C pride v kožo?

Najpogostejši način pridobivanja vitamina C je s hrano. Skozi prebavni sistem se askorbinska kislina prenaša v celice iz krvnih žil v dermalni plasti. V primerjavi z drugimi tkivi v telesu je koncentracija vitamina C v koži zelo visoka.

Različni načini pridobivanja, konzumiranja vitamina C

Hrana in prehranska dopolnila

Vitamin C telesu najlažje zagotovimo s hrano, saj je prisoten v številnih vrstah sadja in zelenjave, kot so pomaranče, grenivke ali kivi, pa tudi v papriki ali brokoliju. Uživanje sadja in zelenjave je pogosto povezano z dobrim stanjem kože.

Vnos vitamina C v našo prehrano lahko dopolnimo s prehranskimi dopolnili, ki jih lahko uživamo v obliki kapsul, praškov ali tekočine.

Kozmetika

Zelo pogosto je najti kozmetiko z vitaminom C v različnih oblikah, kot so kreme ali serumi, katerih posebne formulacije izboljšajo njegovo absorpcijo skozi kožo, saj je zelo nestabilen vitamin in zlahka oksidira.

Pripravila: Alma iz ekipe Ekolife natura

e-Novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Ob prijavi na novice, vam podarimo 10 sladkih veganskih receptov.

Povežite se.

Poiščite nas na družbenih omrežjih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
Copyright © Ekolife Natura 2021. Vse pravice pridržane.