Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino
Dostava v 2 dneh
Ob naročilu do 13h
Garancija zadovoljstva
30 dnevna garancija
Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino

Vitamin D in ali ga moramo pozimi dodajati?

Za vitamin D, ki je s svojim delovanjem bolj podoben hormonom kot drugim vitaminom lahko rečemo, da je življenjskega pomena in da je najbolj pametno poskrbeti, da si ga v poletnih mesecih ustvarimo s pomočjo sončnih žarkov dovolj tudi za dni, ko je sonce prešibko. 
Seveda je to za večino ljudi zelo težko dosegljivo, saj so tako prestrašeni pred kožnim rakom, da se tudi poleti raje zadržujejo v zaprtih prostorih, s popolnoma zakrito kožo in klobuki na glavi, ko pa se soncu izpostavijo, pa se na debelo namažejo z visokim zaščitnim faktorjem. Žal se večina ne zaveda, da je ravno to hitri vlak proti kožnemu raku.

V Nemčiji je inštitut Robert Koch po naročilu ministrstva za zdravje opravil študijo o preskrbljenosti z vitaminom D na več kot 4000 osebah različne starosti. Izkazalo se je, da je bila raven vitamina D pri 57% moških, ter 58% žensk pod kritično mejo, pri ženskah starih nad 65 let, pa je bilo takih kar 75%. Vrednosti vitamina D so v zimskih mesecih še nižje! 
Če bi upoštevali tudi to, da raziskave upoštevajo kot sprejemljivo spodnjo referenčno vrednost 50 enot, medtem ko vedno več strokovnjakov ugotavlja, da številni telesni procesi tečejo veliko bolj gladko, ko je raven vitamina D v krvi višja. Če bi spodnjo mejo pomaknili na 75 enot, bi v zimskih mesecih za pomanjkanjem vitamina D trpelo kar 90% prebivalstva. (vir: Resnice in zmote o kandidi).

S pomanjkanjem vitamina D se povezuje raka na prsih, prostati, črevesju in pljučih. Pomanjkanje vitamina D je povezano tudi s prehladi in gripami pozimi, saj ostanejo celice T pomagalke pri pomanjkanju vitamina D neaktivne, kar preprečuje zaščito pred virusi in bakterijami. 
Pomanjkanje vitamina D, je pogosto vzrok za čustvene motnje, predvsem v jesenskem in zimskem času, ter depresijo. Izrednega pomena je tudi pri zdravljenju luskavice, Chronove bolezni, artritisa, multiple skleroze in drugih avtoimunih boleznih.

Kdo je še posebej ogrožen?
Še posebej bi morali na zadostno količino vitamina D poskrbeti vsi bolniki, ter nosečnice in dojenčki. Kar 76% nosečnic, naj bi namreč imelo premalo vitamina D, kar posledično pomeni, da dojenček le tega z materinim mlekom ne more dobiti, saj ga mati, ki ga nima dovolj zase, ne more zagotoviti niti za otroka.

Simptomi pomanjkanja vitamina D 
Najpogostejši simptomi so bolečine v kosteh in mišicah, ki jih zdravniki pogosto zamenjajo za fibromialgijo, sindrom kronične utrujenosti ali depresijo. V kolikor vas pesti katera od zgoraj naštetih bolezni, pa gre verjetno tudi za vas za pomanjkanje vitamina D.

Izmerite si zalogo vitamina D 
Če se vam zdi, da se poleti le niste dovolj nastavljali sončnim žarkom in da se mu tudi sicer zaradi strahu pred rakom raje izogibate, bi vam svetovala, da preverite kakšna je vaša zaloga vitamina D. 
Sicer ga je v obdobju, ko ga sami zaradi pomanjkanja sončnih žarkov ne tvorimo dovolj, priporočljivo dodajati. 

»Kot najboljša metoda velja DioSorin RIA (Radioimmunoassay). Če je test izveden s kakšno drugo metodo, mora biti vsaj rezultat prirejen referenčnim vrednostim DiaSirin RIA, sicer lahko pride tudi do 40% odstopanja v rezultatih.«

Na novo opredeljene okvirne referenčne vrednosti iz leta 2014 znašajo: 
* > 50 nmol/l: pomanjkanje vitamina D 
* 50-74 nmol/l: nezadostna količina vitamina D 
* 75-200 nmol/l: zadostna količina vitamina D 
Tudi, če je vaša vrednost v mejah normale, lahko to pomeni, da boste v kolikor ste na spodnjem robu teh vrednosti, imeli veliko večje tveganje da zbolite za vsemi navedenimi boleznimi, kot tisti, ki dosežejo zgornjo tretjino predpisanih vrednosti.

Lahko s hrano nadomestimo vitamin D? 
Vitamina D v hrani praktično ni. Nekaj malega ga je v mesu mastnih rib (losos, tuna in skuša), v kravjih jetrih, sirih in rumenjaku ter v na soncu posušenih gobah. Če bi želeli doseči 800 IE vitamina D na dan (nova priporočena količina, ki velja za EU pa je 2000 IE dnevno) le s hrano, bi morali pojesti po dve porciji mastnih rib ali 47 jajc ali popiti približno 40 litrov mleka z dodanim vitaminom D. S takim načinom prehranjevanja, pa bi si naredili veliko več škode, kot koristi. Poleg tega bodite pozorni na vse več živil, ki naj bi bila obogatena z vitaminom D (mleko, jajca, žitarice za zajtrk), saj tam prevladuje sintezna oblika vitamina D, ki lahko celo blokira pravilno delovanje naravnega vitamina D3 (ugotavljajo celo, da deluje v večjih odmerkih na telo celo toksično).

e-Novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Ob prijavi na novice, vam podarimo 10 sladkih veganskih receptov.

Povežite se.

Poiščite nas na družbenih omrežjih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
Copyright © Ekolife Natura 2021. Vse pravice pridržane.