Nazdravite z odlično okusno pijačo, ki bo vašemu telesu prinesla dobro počutje in zdravje.
Tudi uradno smo vstopili v zimsko obdobje, bližajo se naši najljubši prazniki in zimske počitnice.
Ker vstopamo v obdobje, ko narava prehaja iz enega letnega časa v drugega, naše telo pa postaja bolj občutljivo, je treba spoštovati in slediti njenemu ritmu.
Pozimi ajurveda svetuje ohranjanje telesne toplote s toplimi napitki ter hrano in začimbami, ki bodo spodbudile presnovo, prebavo in cirkulacijo.
Naše telo je popoln inštrument, ki potrebuje spretno roko skladatelja in ta skladatelj smo mi sami.
Med počitnicami se je dobro spomniti enega najpomembnejših načel starodavne ajurvede, to sta zmernost in uravnoteženost.
Kljub prazničnim skušnjavam je priporočljiva zmernost pri jedi in pitju ter uravnoteženost duha in telesa, da ne bi motili prebavnega ognja, ki je ključnega pomena za zdrav imunski sistem.
To najlažje dosežete z alternativnim pristopom, ki podpira lahko prebavljive obroke in zdrave pijače za nazdravljanje s svojimi najdražjimi.
In kaj je lepšega, ko nazdravimo s pijačo, ki prinaša dobro počutje in zdravje našemu telesu, družini in celotni skupnosti.
Aromatična pijača, ki bo ogrela in poživila telo.
Ajurvedska praznična zdravica vsebuje dve ključni sestavini, ki se odlično dopolnjujeta – sok rdečega grozdja in aromatične začimbe.
V ajurvedi grozdje velja za najbolj zdravo sadje, ker je tridošik hrana, ki uravnoveša vse tri telesne doše (vata, pitta, kapha).
Ta sadež osveži, poživi in pomladi celotno telo, zato ga v ajurvedi imenujejo »rasayana« ali tonik.
Čeprav prevladuje sladek okus, ima grozdje tudi rahlo trpko kakovost, ki tonizira črevesje in spodbuja prebavni sistem.
Rdeče grozdje je znano kot eden najboljših tonikov za srce. Sok rdečega grozdja je tudi tonik za mišice, kosti, jetra in kri.
Hrani tkiva, pospešuje metabolizem in spodbuja plodnost pri moških in ženskah.
Zato ni presenetljivo, da je grozdje (sveže, posušeno ali kot sok) že stoletja ključna sestavina ajurvedske prehrane in priprave domačih zdravil.
Bogastvo zdravja in okusa iz aromatičnih začimb
Aromatične začimbe v tej praznični pijači pozimi krepijo imuniteto.
Nežna hladnost grozdnega soka uravnoteži intenzivnost kurkume in drugih začimb.
Kurkuma poživlja in čisti kri, kardamom in ingver pa pomagata prebavi, čistita želodec in dajeta občutek lahkosti.
Dve “superzvezdnici” ajurvedske kuhinje – cimet in nageljnove žbice sta znani po široki paleti pozitivnih učinkov na splošno zdravje organizma.
Nageljnove žbice so eden najboljših naravnih antioksidantov, medtem ko cimet krepi prebavni ogenj.
Zvezdasti janež je zelo učinkovit prebavni stimulans, ki lajša krče in želodčne težave.
Njegov specifičen sladek okus in prijetna aroma izboljšata okus sadnih napitkov in jim ustvarita poseben videz.
Božična pijača – recept
Ta fina, eksotična pijača je satvične narave. Hrana, ki jo priporoča joga (t. i. satvična hrana), je tista, ki prinaša notranji mir telesu in umu ter nam pomaga pri duhovnem razvoju.
Satvična hrana spodbuja večjo zavest in povečuje energijo, vitalnost in moč. Osveži um in nahrani telo, ne da bi obremenila prebavni in živčni sistem.
Sestavine:
za sok:
začimbe:
Priprava:
1. V lonec damo sladkor in pomarančni sok. Takoj, ko zavre, kuhajte na majhnem ognju in pogosto mešajte, dokler konsistenca ne postane gosta kot sirup.
2. Dodajte začimbe in grozdni sok. Ko napitek zavre, zmanjšamo na najnižji ogenj in počasi kuhamo še 5 minut.
3. Izklopite in pustite, da se napitek ohladi in stoji 2 uri, da se začimbe popolnoma prepojijo.
4. Napitek precedite v steklenico.
5. Cimetovo palčko, pomarančne kolobarje in janeževe zvezdice shranimo in jih uporabimo za okrasitev v prozornih kozarci.
Pijačo postrezite k praznični jedi.
Nasvet
S toplo skodelico te aromatične pijače se ogrevajte vso zimo. Njegove močne antioksidativne lastnosti bodo zaščitile vašo imunski sistem pred prehladi in gripo.
Želimo vam vesele, zdrave in vesele praznike!
Ekipa Ekolife Natura