Pripravite si pravi spomladanski osvežilni obrok, ki vas bo napolnil z antioksidanti in hkrati očistil vaše telo toksinov!
Pomlad je idealen čas za razstrupljanje telesa. Letni čas, ko nam med drugim da čudovite šparglje, por in mladi grah.
Zakaj jih ne bi uporabili za pripravo spomladanskega obroka, ki vas bo osvežil, napolnil z antioksidanti in hkrati očistil vaše telo toksinov?
Ta spomladanska juha je primerna tako za vegane kot za vegetarijance, saj vsebuje samo živila rastlinskega izvora.
Šparglje, por in grah kombiniramo z belim fižolom, čebulo, koromačem in koprom.
Vse sestavine so odlične za prebavo, čiščenje ledvic in celega telesa ter za vitkost in vitalnost.
Detoks s šparglji, porom in belim fižolom
Šparglji so odlična izbira za razstrupljevalno juho. Poleg tega, da imajo malo kalorij, delujejo kot naravni diuretik, kar pomeni, da pomagajo telesu, da se znebi odvečne tekočine.
Pomagajo odplakniti toksine iz ledvic in tako zmanjšajo tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.
So bogat vir vlaknin in antioksidantov, vsebujejo pa tudi minerale, kot so folna kislina, železo, baker in kalcij. Bogati so s klorofilom, ki je odgovoren tudi za učinek razstrupljanja.
Poleg špargljev je še ena pomembna sestavina te juhe in to je por. Ta hrana iz rodu Allium ( iz družine lukovk s podzemnimi čebulicami) pomaga telesu, da se znebi škodljivih toksinov, poleg tega pa je odlična izbira za hujšanje.
Tako kot por in šparglji je tudi beli fižol bogat z vlakninami, ki prispevajo k dobri prebavi. Prav tako je bogat s pomembnimi beljakovinami.
Zahvaljujoč počasi prebavljivim ogljikovim hidratom se boste s tem fižolom dlje počutili siti.
Beli ali mornarski fižol, ki je tudi sestavina te razstrupljevalne juhe, sodi med redka živila, ki so odličen vir molibdena – kot kofaktor sodeluje v encimskih reakcijah, ki sodelujejo v presnovi sulfita, nukleinskih kislin, aldehidov in taurina, obenem pa ima vlogo pri delovanju hormonov in imunskem odzivu. Je eden od manj znanih mineralov v sledovih, ki jih telo potrebuje, na primer za ustvarjanje in aktiviranje encimov, odgovornih za razstrupljanje.
Poleg tega, da bo spodbudil čiščenje telesa toksinov, vam bo pomagal tudi pri hujšanju.
Komarček je odličen za prebavo in razstrupljanje telesa. Bogat je z antioksidanti, kot sta vitamina C in A, ter vlakninami, je tudi dobro poznan karminativ (snov, ki zmanjša flatulenco), kar pomeni, da blaži pline in napenjanje.
Koper ima protivnetne in čistilne učinke.
Spomladanska detox juha – recept
Sestavine:
1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
2 šalotki
0,5 kg špargljev
1 skodelica graha, svežega ali zamrznjenega
1 por, samo beli del
1 čebulica komarčka
1,5 skodelice kuhanega belega fižola
4 skodelice zelenjavne juhe
1/3 skodelice sveže mete, sesekljane
1/3 skodelice svežega kopra, sesekljan
sveže stisnjen limonin sok
½ čajne žličke morske soli
poper po želji
Priprava:
1. Pripravite zelenjavo. Šparglje operemo in odlomimo lesen del. Mehke dele špargljev narežemo na manjše kose.
Por operemo in odrežemo zeleni del. Svetli del pora narežemo na manjše kose.
Vzemite čebulico komarčka, odrežite vrh in jo narežite na koščke.
2. V ponvi na srednjem ognju segrejemo olje. Dodamo čebulo, šparglje, por, koromač in sol.
Vse skupaj dušite približno 4 minute. Nato dodamo fižol, grah in zelenjavno osnovo. Zavremo in pustimo vreti približno 15 minut.
3. Dodamo svežo meto in koper ter na majhnem ognju kuhamo nekaj minut.
4. Pustite, da se juha nekoliko ohladi, nato pa jo s paličnim mešalnikom mešajte do žametne teksture.
Nato ponovno pretresite v lonec. Po želji dodajte limonin sok in poper. Če želite, da je vaša juha malo redkejša, dodajte več zelenjavne juhe. Pred serviranjem malo segrejte.
5. Po želji lahko prepražimo še nekaj špargljev in graha ter jih dodamo tej juhi za dodatno teksturo.
Če želite lahkotnejšo različico juhe, lahko iz recepta izločite beli fižol.
Pa dober tek in uspešno razstrupljanje!
Pripravila, Alma – Ekolife