Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino
Dostava v 2 dneh
Ob naročilu do 13h
Garancija zadovoljstva
30 dnevna garancija
Brezplačna dostava
pri naročilu nad 30 €
100% varen nakup
vrnemo kupnino

Učinkovita uporaba in koristnost hidrolatov v vsakdanjem življenju

Hidrolat ali cvetna voda je tekočina, ki ostane po parni destilaciji rastlin, pri pridobivanju eteričnega olja. Destilacija je postopek, pri katerem se s pomočjo pare in rastlin izločajo, sproščajo ter kondenzirajo, različne sestavine. Te sestavine so lahko eterična olja, kisline, sladkorji, vitamini in minerali. Hidrolati so drugačni od eteričnih olj, saj so bolj razredčeni in ne vsebujejo tako koncentriranih količin aktivnih sestavin. Zato so hidrolati veliko bolj varni za uporabo kot eterična olja, saj jih lahko uporabljamo neposredno na koži brez redčenja in so idealni tudi za vse, ki se šele začenjajo ukvarjati z aromaterapijo.

Hidrolati so zelo učinkoviti za nego kože, saj vsebujejo tudi vlažilne in hranilne snovi, ki pomagajo kožo ohranjati elastično in mehko.

V srednjem veku so menihi – zeliščarji izdelovali različne kozmetične izdelke iz rastlinskih ekstraktov, vključno s hidrolati. Menihi – zeliščarji so imeli veliko znanja o rastlinah in njihovih zdravilnih lastnostih, zato so to znanje uporabljali za izdelavo zdravilnih napitkov in zvarkov, ki so se uporabljali tudi za zdravljenje različnih bolezni. V srednjem veku je bil zelo znan hidrolat rožmarina, ki se je uporabljal za spodbujanje rasti las in za razna druga zdravljenja. Prav tako so tudi hidrolat kamilice uporabljali za zdravljenje oči in kože. Vsekakor že iz starih časov je znana uporaba hidrolatov v kuhinji, kot dodatek jedem, za začimbe, za konzerviranje hrane, za zdravljenje želodčnih težav in za osvežilne pijače.

občutljive kože, saj pomirjata kožo in zmanjšujeta pordelost. Prav tako se hidrolati uporabljajo kot so losjoni, kreme, šamponi in balzami za lase.

2. Lajšanje stresa: Sivkina voda (Lavandin) ima pomirjujoč učinek na telo in um, zato se lahko uporablja za sproščanje in lajšanje stresa. Zelo priljubljena je kopel z dodatkom sivke, ali pa razpršimo hidrolat sivke po telesu pred spanjem..

3. Kuhinja: Hidrolati se lahko uporabljajo tudi v kuhinji. Hidrolat rožmarina se uporablja kot odlična začimba, dodatek okusu pri peki mesa, krompirja. Rožna voda se lahko uporablja kot aroma v sladicah, pite itd. Lavandin se lahko uporablja v juhi ali omaki, itd

To so le nekateri primeri uporabe hidrolatov. Priporočljivo je da se izdelujejo hidrolati iz najkvalitetnejših surovin in da so shranjeni v stekleni temnejši embalaži za zaščito pred svetlobo.

4. Šamanizem, čarovništvo, okultizem: Iz tega vidika so gledali na hidrolate kot na tekočine z magično močjo, ki imajo lastnosti za čiščenje, uravnoteženje in obnovitev duha, uma in telesa. Zgodovinsko so te tekočine, hidrolati, eterična olja imela pomembno vlogo pri uporabi rastlin in njihovih izvlečkov. 

Hidrolati in njihova uporaba, namen, koristnost:

Uporablja se kot tonik za kožo, zlasti za suho in občutljivo kožo ter kot sredstvo za pomirjanje stresa. Vrtnica dviguje razpoloženje in spodbuja občutek ljubezni in harmonije. Hidrolat vrtnice je bil uporabljen za čiščenje in uravnoteženje čustvenega stanja, prav tako pa tudi za pomoč pri lajšanju kožnih težav. 
Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Vrtnice so bile uporabljene za ljubezenske čarobne obrede in kot simbol čistosti, nežnosti ter notranje lepote. 

V starih kulturah so ga uporabljali tudi za izboljšanje spomina in koncentracije – osredotočenje ter za čiščenje misli, čiščenje uma. Prav tako je bil uporabljen za čiščenje in obnovo telesa, predvsem za pomoč pri lajšanju prehladov in bolečin v mišicah. 

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Rožmarin je bil v čarovništvu uporabljen za zaščito in očiščevanje prostora. 

Sivkin hidrolat ima pomirjujoče lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju stresa in tesnobe.

Sivkin hidrolat je bil uporabljen za pomiritev živčnega sistema in lajšanje tesnobe. V antični Grčiji so ga uporabljali celo kot afrodiziak.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Sivka je bila uporabljena za pomirjanje duha in telesa ter za odganjanje negativne energije, izboljšanje spanja in fizično in energetsko čiščenje bivalnega prostora.

Ta hidrolat je izjemno uporaben tudi za izdelovanje napitkov, kjer poškropite 2x ali 3x hidrolat mete v kozarec vode in vam polarizira vodo in doda izjemno osvežujoč okus napitka.

Prav tako se ga lahko uporablja za parno likanje oblačil, posteljnine ter za osvežitev prostora namesto sintetičnih vonjav.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Meta je bila v čarovništvu uporabljena za zaščito in očiščevanje, prav tako pa tudi za spodbujanje jasnega uma in odpravljanje slabosti. Metin hidrolat se lahko uporablja za fizično in energetsko čiščenje prostora, izboljšanje prebave in spodbujanje jasnega uma. 

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Melisin hidrolat: Melisa je bila v šamanizmu uporabljena za pomirjanje in lajšanje tesnobe ter za spodbujanje h globji meditaciji, podobno kot kadila.

V starih kulturah so ga uporabljali tudi za izboljšanje prebave.

Kopriva je bila uporabljena v alkimiji za čiščenje krvi in telesa. Hidrolat koprive je bil uporabljen za čiščenje in obnovo telesa

Čarovništvo, šamanizem, obredi: 
Koprivin hidrolat je bil uporabljen za čiščenje in zaščito ter za spodbujanje sreče in obilja. Prav tako so koprivo uporabljali za čiščenje krvi in obnovo telesa, krepitev imunskega sistema in spodbujanje sreče. 

– Regrat hidrolat je znan po svojih protivnetnih lastnostih in se uporablja kot tonik za kožo, zlasti za pomirjanje razdražene kože. Uporablja se tudi kot sredstvo za pomirjanje prebavnih težav, zaprtost, napihnjenost in lajšanje težav z ledvicami.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Regrat je bil uporabljen za čiščenje in razstrupljanje telesa oziroma kot diuretik.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Smilj je bil uporabljen za zaščito in očiščevanje, prav tako pa tudi za spodbujanje pozitivnih občutkov in izboljšanje razpoloženja.

Lovor hidrolat ima osvežujoč vonj in se uporablja kot tonik za kožo ter kot sredstvo za pomirjanje živčnega sistema. Lovorjev hidrolat je bil uporabljen za lajšanje prebavnih težav, kot so krči in napihnjenost. V starih kulturah so ga uporabljali tudi za izboljšanje spomina.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Lovor je bil v šamanizmu uporabljen za zaščito in za odpiranje duhovnih poti. Lovorjev hidrolat se lahko uporablja za zaščito in očiščevanje prostora, spodbujanje jasnega uma.

Smrekov hidrolat se uporablja kot tonik za kožo, zlasti za mastno in problematično kožo ter kot sredstvo za pomirjanje dihalnih težav.

Čarovništvo, šamanizem, obredi:
Smrekov hidrolat: Smreka je bila v čarovništvu in šamanizmu uporabljena za čiščenje in zaščito ter za spodbujanje zdravljenja. Smrekov hidrolat se lahko uporablja za čiščenje in oživljanje prostora, spodbujanje dihalnih poti ter za krepitev imunskega sistema.

Avinashi

e-Novice

Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Ob prijavi na novice, vam podarimo 10 sladkih veganskih receptov.

Povežite se.

Poiščite nas na družbenih omrežjih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
E-novice
Prijavite se na e-novičke in prejemali boste informacije o novostih, ekskluzivnih ponudbah in posebnih dogodkih.
Brodišče 28, 1236 Trzin
(+386) 41 370 414 (internetna prodaja)
(+386) 40 845 996 (veleprodaja)
info@ekolife.si
Copyright © Ekolife Natura 2021. Vse pravice pridržane.